Het Fijnste vakantieland van Europa, Welkom in Italie!!

Het merendeel van de Nederlandse toeristen die naar Italië reist doet dat met de eigen auto of met het vliegtuig. Zeker door de opkomst van lowcost airlines is het aantal goedkope vliegtickets naar Italië toegenomen. In het hoogseizoen is het vaak wel lastiger om echt voordelige tickets te vinden omdat de vraag naar Italië vliegtickets dan aanzienlijk groter is dan in het voor- en naseizoen.

Let er bij het boeken van een vliegticket op waar de luchthaven ligt en hoe dat je van het vliegveld door kunt reizen naar jouw eindbestemming in Italië. Niet zelden gebruiken prijsvechters vliegvelden waar ze minder landingsgeld hoeven te betalen, maar die daardoor soms wel verder van de stad af liggen of slechts beperkte mogelijkheden hebben om goedkoop en/of snel naar de stad te reizen.    
 
                                                                                                                                                                                                     
Ga je met de auto naar Italië dan kun je via verschillende routes naar Italië reizen. Omdat eigenlijk vrijwel alle routes via Zwitserland of Oostenrijk gaan moet je er rekening mee houden dat je een tolvignet moet aanschaffen. Voor Zwitserland is dat een jaarvignet, voor Oostenrijk kun je uit verschillende tijdsduren kiezen. In Italië zelf moet je op veel snelwegen ook tol betalen. Dat betaal je aan de tolpoorten en is gebaseerd op de routes die je rijdt. Ook kan je bij de ANWB een tolkastje kopen
Zo schrijven ze gelijk het tolbedrag van je rekening en kan je snel doorrijden.                                                                                      
                                               
De trein is een comfortabele manier om naar Italië te reizen. Met één keer overstappen reis je al vanaf Amsterdam Centraal naar een aantal Italiaanse steden zoals Milaan. Meestal moet je meerdere keren overstappen. De complete reis online boeken is alleen voor een paar bestemmingen mogelijk. Vaak moet je de route tot in Italië en de vervolgroute binnen Italië apart boeken.

Italië is een populaire cruisebestemming. Hierdoor kun je verschillende Italiaanse steden bezoeken met een cruiseschip. Populaire cruisehavens zijn Genua, Civitavechia (bij Rome), Venetië, Palermo en Cagliari. Je kunt ook redelijk veel cruises vanaf Italiaanse havens boeken.

Vluchttijd                                          
 
Als je naar Italië vliegt dan is de vluchttijd afhankelijk van je vertrekluchthaven en de bestemming binnen Italië waar je naartoe vliegt. De noordelijke vliegvelden zijn in iets meer dan een uur te bereiken, terwijl je naar zuidelijke bestemmingen zoals Sicilië en Puglia als snel langer dan twee uur in het vliegtuig zit. Overnachten Vrijwel ieder soort overnachtingsmogelijkheid die je zoekt zul je in Italië aantreffen. Of je nu wilt gaan kamperen, in een hotel wilt overnachten, gebruik wilt maken van de vrijheid van een appartement of zoekt naar een vakantiewoning, in Italië is het allemaal mogelijk. Italianen houden zelf ook van kamperen, waardoor er een zeer ruim aanbod is van verschillende soorten campings. Vooral rondom de populaire meren en in de regio Toscane kun je veel campings vinden. Waar je in Italië rekening mee moet houden is dat er redelijk wat verouderde hotels staan. Dat zorgt vaak voor sfeer, maar zorgt er soms ook voor dat ze niet aan alle wensen van de moderne reiziger voldoen. Iets waar je in Italië ook tegenaan loopt is dat luxe hotels vaak relatief duur zijn. Een goed vijfsterrenhotel kost je, zeker in de grotere steden, vaak aanzienlijk meer geld dan een soms even aangenaam viersterrenhotel.

Reizen in Italië Eigen auto

Als je een eigen auto in Italië hebt dan kun je je gemakkelijk in Italië verplaatsen. De verkeersregels in Italië wijken amper af van die in Nederland. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening me moet houden. Zo mag je in Italië alleen maar aan de rechterkant van de weg parkeren (dus in de rijrichting). Rijdende trams mag je alleen maar rechts inhalen, tenzij dat niet mogelijk is of dat je op een eenrichtingsweg rijdt. Let op dat je op smalle bergwegen stijgend verkeer voorrang geeft. Postauto's hebben altijd voorrang op een smalle bergweg. Sommige Italiaanse steden kennen een milieuzone. Je mag deze zones binnen de aangegeven tijden alleen inrijden als het onderbord aangeeft dat je tot de categorie auto's behoort die uitgezonderd zijn van het entreeverbod. Overtreding kan je op een hoge boete komen te staan.
 
Huurauto

Mocht je met het vliegtuig of de trein naar Italië reizen dan kun je er altijd voor kiezen om een auto te huren. Zeker als je een kleine auto huurt kunnen de prijzen zeer schappelijk zijn. Het is verstandig om een huurauto vooraf te reserveren. Er zijn verschillende websites waar je eenvoudig en goedkoop een huurauto in Italië kunt boeken, zoals bijvoorbeeld via EasyTerra Autohuur
 
Trein

Heb je geen zin om auto te rijden in Italië dan is de trein een populair vervoermiddel om te reizen. Italianen reizen zelf ook graag per trein, waardoor op drukkere routes treinen vaak vol zitten. Op de intercityroutes van Trenitalia boek je een vaste zitplaats op een bepaalde trein. Je kunt dus niet zomaar ineens een trein vroeger of later nemen. In Italië wordt de prijs mede bepaald door de reisafstand, de reistijd en de reisklasse. Een langere reisduur op eenzelfde route levert je een goedkoper treinkaartje op.

Openbaar vervoer

Bus, tram en metro zijn eigenlijk bijna alleen maar geschikt om kortere afstanden of je binnen steden te verplaatsen. Vaak is het dan aantrekkelijk om een dagkaart te nemen, zeker als je vrij veel van het openbaar vervoer gebruik maakt.

Douane en Documenten    
 
Italië hoort net als Nederland en Zwitserland tot de Schengenlanden. Officieel hoef je je paspoort of identiteitskaart daarom niet te laten zien als je de grens passeert. De Zwitserse douane wil echter steekproefsgewijs wel een paspoortcontrole houden. Ook op luchthavens en bij hotels moet je je vaak kunnen legitimeren. Daarom is het absoluut aan te raden om een geldig paspoort of een identiteitskaart mee te nemen als je naar Italië reist.

Reisseizoen en het Klimaat          
 
Het grootste deel van Italië heeft te maken met een warm zeeklimaat (ook wel mediterraan klimaat of Middellandse Zeeklimaat genoemd). In de berggebieden is er sprake van een overgang naar landklimaattypes en zelfs van een hooggebergteklimaat op de hoogste toppen van de Dolomieten. In grote delen van Italië zul je echter te maken hebben met warm tot heet weer in de zomer en redelijk koel tot vrij zacht weer in de wintermaanden. Hoe zuidelijker je reist, des te warmer het in de regel is. Vooral op Sicilië en in het zuiden van het vasteland kan het in de zomermaanden erg warm worden. Temperaturen kunnen dan oplopen tot tegen de veertig graden. In de stad en in de volle zon wordt die grens dan vaak overschreden. De noordelijke provincies hebben daarentegen juist te maken met iets minder stabiele weersomstandigheden. Onweer, regen, wind en plotselinge temperatuursdalingen kunnen er ook in de vakantiemaanden voor zorgen dat er geen sprake is van aangenaam en stabiel zomers weer. Sommige zomers wisselen zon en onweersbuien elkaar continu af rond de grote meren van Italië. In het zuiden kan het daartegenover weer uitzonderlijk droog zijn. Er komen zomers voor dat het bijvoorbeeld op Sicilië amper regent.
 
Geld   
  
In Italië betaal je met de euro (€). Je hoeft dus geen geld te wisselen als je naar Italië reist. Er zijn voldoende mogelijkheden om geld te pinnen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Fooien Indien je tevreden bent over de bediening kun je een fooi van 5 tot 10% over de totale rekening achterlaten op tafel. Zeker als er coperto (=brood en bediening) berekend is, is het geen must om een fooi te geven. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven en kruiers in een hotel geef je 1 of 2 euro per koffer of tas.De hotelkamermeisjes verwachten ook een fooi van één of twee euro per dag. Deze leg je op je hoofdkussen zodat ze weten dat het voor hun bedoeld is.

Tijdsverschil     
 
Er is geen tijdsverschil tussen het Italië en Nederland.

Feestdagen Nationale feestdagen:

1 januari -  Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
25 april - bevrijdingsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
2 juni - Feest van de Republiek
15 augustus - Maria Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
8 december - Maria-Onbevlekte-Ontvangenis
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)

Taal            
 
De officiële taal en belangrijkste voertaal in Italië is het Italiaans. Als toerist is het echter niet nodig om vloeiend Italiaans te spreken als je een vakantie in Italië viert. Veel Italianen spreken tegenwoordig ook een aardig woordje Engels. Het lastigste kan het zijn als je oudere Italianen treft die nooit Engels op school geleerd hebben.
 

Gezondheid          
 
De medische voorzieningen in Italië zijn goed. Er zijn volop ziekenhuizen, dokterspraktijken, apotheken en tandartspraktijken. Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen. De zonkracht in Italië is hoger dan in Nederland. Wees daarom voorzichtig met zonnebaden en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge factor om verbranding te voorkomen. Vooral in het voorjaar kun je op het meer snel verbranden omdat de zonkracht dan (zeker aan het water) snel toeneemt en de huid veelal nog niet gewend is aan de zon.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.

 
Telefoon en bereik  
 
Het kiesnummer voor Italië is 0039
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Italië is 0031
Mobiel bellen in Italië is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk.
De dekking in Italië van de mobiele netwerken is in de regel goed, echter kan in dunbevolkte natuurgebieden de dekking minder zijn.

Elektriciteit 
 
In Italië treft je hoofdzakelijk twee soorten stopcontacten aan. De meest voorkomende zijn de Italiaanse stopcontacten waar drie pinnen in gaan. In de meeste gevallen passen onze Europese stekkers daar (met wat druk uitoefenen) ook prima in. Als dat niet het geval is dan heb je een adapter of reisstekker nodig. In moderne hotels en gebouwen zie je ook steeds vaker de Europese stopcontacten verschijnen, die we in Nederland ook gebruiken. Het voltage komt overeen met Nederland.

Veiligheid     
 
Italianen rijden soms als gekken. Haantjesgedrag is vooral mannelijke chauffeurs niet vreemd, maar ook vrouwen kunnen er wat van. Bumperkleven, voorrang nemen, ondoordacht inhalen, toeteren en gebaren maken horen erbij in het Italiaanse verkeer.

• Pas in de grotere steden op voor zakkenrollers. Vooral in Rome en Milaan is de kans relatief groot om beroofd te worden.
• Bij zware regenval kunnen campings last krijgen van overstromingen en zelfs aardverschuivingen

 
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
 
Let op!      
 
Redelijk wat restaurants rekenen coperto. Dit is een vast bedrag per persoon voor brood en bediening. Op de kaart moet aangegeven staan hoe hoog de coperto is.
• Veel musea en een aantal bezienswaardigheden zijn op maandag gesloten.
• Voor een aantal zeer populaire bezienswaardigheden is het vooraf reserveren vrijwel een must. Het Laatste Avondmaal in Milaan bekijken lukt niet zonder vooraf te reserveren. Dat geldt vrijwel ook voor Villa Borghese in Rome.
• In kerken word je geacht je deugdelijk gekleed te hebben. Dat betekent geen blote schouders, knieën of buik. Op veel plekken wordt je wel binnengelaten, maar er zijn ook kerken waar ze je weigeren als je te bloot gekleed bent.
• Grote tassen en rugtassen zijn bij verschillende musea en andere bezienswaardigheden verboden om mee naar binnen te nemen.

Tips , zien en doen                  
 
Italië is een land waar zoveel te zien en te doen valt, dat we heel veel mooie en interessante plekken en activiteiten tekort doen door ze hier niet te noemen. We hebben daarom een selectie gemaakt van leuke en prachtige dingen die we zelf in Italië gezien of gedaan hebben. Voor meer tips per bestemming verwijzen we graag naar de individuele pagina's van bestemmingen op deze site (zoals Milaan, Venetië, het Gardameer, Lago Maggiore en Florence). Ook op de site top10bezienswaardigheden.nl vind je veel bezienswaardigheden van verschillende steden, streken en plekken in Italië terug.
• Italië telt heel veel mooie dorpjes. We zouden een hele lange lijst met de mooiste dorpjes van Italië kunnen publiceren.
  Volgens velen is Cinque Terre het mooiste. Dit is niet één dorp, maar het zijn vijf dorpen die door middel van een voetpad met
  elkaar verbonden zijn.
• De winkelstraten van Milaan zijn een must-do voor de ware shop-a-holics. Behalve de grote winkelketens en lokale boetiekjes
  zie je hier ook veel exclusieve modemerken. De duurste modewinkels zijn gelegen in de Gouden Vierhoe
• Een van de meest gefotografeerde objecten van Italië is de scheve toren van Pisa. Opvallend vaak wordt er zo geposeerd
  waarbij het lijkt alsof de toren omgeduwd wordt door degene die op de foto staat.
• Toscane is volgens velen de mooiste streek van Italië. De glooiende heuvels, schilderachtige dorpen en adembenemende
  steden hebben al menig artiest geïnspireerd tot prachtige kunstwerken.
• Rome is het hart van het oude Romeinse Rijk. In de huidige stad zie je nog veel bezienswaardigheden uit de oudheid en de
  eeuwen daarna terug. Toeristen komen dan ook massaal af op de archeologische vondsten, musea en andere
  bezienswaardigheden.
• Dankzij de vele kanalen is Venetië wereldberoemd geworden. De stad op het water ademt grotendeels nog dezelfde sfeer uit
  van eeuwen geleden. Het stadsbeeld is nog grotendeels zoals dat vele jaren geleden ook was. De combinatie van oude
  gebouwen, de vele waterwegen en de typische gondels zorgen ervoor dat Venetië een enorme aantrekkingskracht op
  toeristen heeft.
• 'Eerst Napels zien, en dan sterven' is een vertaling van de uitspraak 'Vedi Napoli e poi muori!'. De uitspraak moet aangeven
  hoe mooi Napels is. Hoewel de stad vaak in de schaduw staat van steden zoals Rome en Florence, is Napels zeker een stad
  die het waard is om naartoe te vliegen. Napels herbergt een aantal fraaie bezienswaardigheden zoals het middeleeuwse 
   Castel Nuovo, het statige Palazzo Reale en de fraaie Kathedraal van Napels.
• De stad Verona wordt door het verhaal van Romeo en Juliet ook wel als stad van de liefde gezien. Je kunt in Verona het huis
  bezoeken waar Juliet gewoond zou hebben. Het balkon is er later aan toegevoegd, maar dat maakt de gemiddelde toerist(e)
  niet uit.
• IJsliefhebbers moeten in Italië helemaal dol worden. Er is geen land ter wereld waar je op zoveel plekken mooi ambachtelijk  
  bereid ijs kunt eten. Het maakt de Italianen daarbij overigens niet uit of het zomer is of dat het winters is.
• Officieel is het geen Italiaans grondgebied, maar Vaticaanstad is een enclave binnen de Italiaanse hoofdstad Rome. De
  zelfstandige staat is officieel het kleinste land ter wereld. De Sint Pietersbasiliek is de Pauselijke kerk en wordt als hoofdkerk  
  van het katholieke geloof gezien. Voor toeristen is Vaticaanstad één van de absolute hoogtepunten van Rome.
• Als je het Gardameer bezoekt kun je een bezoek brengen aan Monte Baldo. Deze bergketen ligt aan de oostkant van het
  Gardameer en is per kabelbaan te bereiken. In de drukke maanden kan de wachttijd daar tot meer dan een uur oplopen. Het
  uitzicht vanaf de bergen is adembenemend.
• De Vesuvius is een vulkaan die bekend is van de uitbarsting in het jaar 79 na Christus. Verschillende plaatsen zoals Pompeï  
   en Stabiae werden onder as en puinsteen bedolven. Het oude Pompeï is tegenwoordig een belangrijke bezienswaardigheid  
   in Italië.
• De Arena van Verona is een mooi voorbeeld van een oud Romeins amfitheater. Door een aardbeving is het theater deels  
 beschadigd. Men heeft de binnenkant van de arena echter geschikt gemaakt voor optredens. In de zomermaanden kun je hier
 genieten van prachtige opera's.
• Italië telt een enorm aantal musea die de moeite waard zijn. Een topmuseum is het Uffizi in Florence. Hier zijn onder andere  
  meesterwerken te vinden van kunstenaars uit de renaissance.
• Een leuke uitdaging voor actievelingen is het beklimmen van de Etna. Deze vulkaan is gelegen op het eiland Sicilië en is te   
  beklimmen.
• Wintersportliefhebbers moeten zeker Italië als skibestemming overwegen. In de Dolomieten heb je prachtige skigebieden.
  Het is wat betreft reisschema misschien iets minder gunstig dan de Oostenrijkse of Franse skigebieden, maar je krijgt er hier
  de Italiaanse levensstijl gratis bij.
• Waar het Gardameer voor het grote publiek is, daar is het Comomeer vooral een bestemming voor de beter gesitueerde
  vakantiegangers. Dit zorgt voor een ander publiek. Zo zijn er redelijk wat Amerikaanse sterren die het Comomeer bezoeken  
  voor een vakantie.
• Het Colosseum verdient een aparte vermelding op deze pagina. Dit beroemde amfitheater dat in Rome staat behoort tot de   
  zeven moderne wereldwonderen. Het zal dan ook niemand verbazen dat dit bouwwerk op de to-visit lijst staat van vrijwel i
  iedereen die Rome bezoekt.
• Een brug die absoluut het vermelden waard is, is Ponte Vecchio. Deze middeleeuwse brug is gelegen over de rivier Arno in  
  Florence. Opvallend detail zijn de winkeltjes op de brug.
• Italië telt veel fraaie theaters, waarbij het rode pluche en goudtinten het interieur grotendeels bepalen. Mooie voorbeelden      
  hiervan zijn het Teatro alla Scala in Milaan en La Fenici in Venetië.
• Een persoonlijke favoriet van ons is de havenstad Genua. De manier waarop de pastelgetinte huisjes tegen de heuvels   
  gebouwd zijn met de daarvoor gelegen havens zorgen voor een prachtig plaatje.

Wist je dat:          
                                                                                                                                                                                                   -  -  
Italianen de juiste kleding belangrijker vinden dan het draagcomfort.
-  Er twee onderwerpen zijn waarmee je een pittige discussie op gang kunt krijgen bij Italianen: voetbal en politiek.
-  Nu we het over voetbal hebben: aartsrivalen AC Milan en Internazionale delen hetzelfde thuisstadion.

Cappuccino door Italianen alleen maar gedronken wordt in de ochtend. Een Italiaan zal zelden een cappuccino als
   desertkoffie bestellen.
- Je in Italië staand aan een bar minder voor je drankjes betaalt dan wanneer je aan een tafeltje bediend wordt.
-  Italië als land pas zo'n anderhalve eeuw bestaat
-  De Griekse eilandengroep Dodekanesos, waar o.a. Rhodos toe behoort, begin vorige eeuw nog bij Italië hoorde. Het aan de  
   overkant van de Middellandse Zee gelegen Libië overigens ook.
-  Eten heilig is voor Italianen.
 
Wij denken dat je nu wel genoeg informatie hebt!   Daarom wensen wij jou ook een heel fijn verblijf in Italie!

Hier kan je eventueel nog je verzekeringen afsluiten :
 
Heel veel plezier en A DOPO!

Mike en Marielle